Őszi színtípus

Színtípusok: Fókuszban az ősz

Elöljáróban fontos leszögeznem, hogy nem vagyok a színtípusok avatott szakértője… Nem jártam még (sajnos) színtanácsadáson. A színek párosítása során nem voltam ennyire tudatos, a döntéseimet leginkább belső megérzésekre alapoztam… Idáig. 

Azonban a közelmúltban egy izgalmas egyedi megrendelés kapcsán kicsit elmélyedtem a témában, és a kutatásom eredményeit szeretném Veled is megosztani…  Tudtad, hogy mindenkinek más-más természetes színei vannak, mégis bizonyos jellemző tulajdonságok alapján az évszakokról elnevezett 4 fő alaptípusba vagyunk sorolhatók? 

Így tehát van tavaszi, nyári, őszi és téli színtípus. Az egyes típusok közti különbséget pedig 

🧡 a hideg-meleg tónusok aránya, 

🧡 a sötét-világos színek aránya és

🧡 ezek telítettsége, kontrasztossága adja.

4 fő alaptípus még mind további 3-3 altípusra bontható, így alakul ki az a 12 csoport. 

Színtípusok rendszere

Minden színtípusnak és azon belül is az egyes csoportokak mind-mind megvan a maga ideális színpalettája, amely megmutatja, hogy milyen ruhaszínt, sminkszínt, és kiegészítő színt érdemes választani ahhoz, hogy a lehető legszebb és a legfiatalabb lehessél. Milyen egyszerűen hangik, nem?

Ebben a sorozatban elsőként bemutatom az őszi színtípust, a legfőbb tudnivalókat, hogy Te is jobban átlásd és inspirálódj.

Őszi színek

Ki tartozik az őszi színtípusba?

A hivatalos meghatározásnak hosszú irodalma van, összetett szempontrendszerrel, de egyszerűsítve a fő jellemzőket az alábbaik szerint lehet összefoglalni:

A színtipusba tartozók jellemző szemszíne: lágy, semmiképpen sem élénk: így pl. mogyoróbarna vagy türkizkék/zöld – gyakran sárga foltokkal.

A haja: gyakran vöröses tónusú, meleg barna. Árnyalata gyakran a vörösesbarnától, a gazdag, meleg, mély gesztenyebarnán át egészen a sötét barnáig terjedhet.

A bőrszínearany alaptónusú, meleg – elefántcsont, arany bézs, mély rézszínű árnyalatig.  Sötét hajjal szemben valójában elég világosnak tűnhet a bőrszín, és gyakoriak a (maguk szerint bosszantó, mások szerint cuki) szeplők.

Melyek az őszi színtípusba tartozók színei?

Az őszről jellemzően mindenkinek az őszi erdő jut eszébe, és nem meglepő, hogy az őszi színtípus jellemző színei is ehhez kapcsolódnak: meleg színek, így a sárgák, vörösek és barnák. A színek, amelyek jól állnak: a melegek, a sötétek és a lágyak. A mélyebb, rezes árnyalatok jellemzőek és a föld színek is zömében ebben a színtípusban találhatóak meg. Véleményem szerint a színtípushoz passzoló legszebb színek a mustársárga, a mély arany, a rozsdavörös, barna a középbarnától a legmélyebb csokoládéig, és a zöldek közül az olívazöld és a közepes olajzöld.

Kerülendő színek: durva és világos színek, a kék alaptónusú színek és a túl halvány színek (mivel ezek nem illeszkednek a színtípus mélységéhez).

Ha tudod magadról, hogy ebbe a színtípusba tartozol, 

vagy csak egyszerűen spontán ilyen színű összeállításokat szoktál választani magadnak, 

ajánlom az EnyediDesign őszi színtípusú kollekcióját. 

Kattints a bannerre!

Őszi kollekció

Ha tetszett, kövess a közösségi médiában, mert a témakör a téli színtípussal hamarosan folytatódik!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük