Anyagok

Milyen anyagokból készülnek az EnyediDesign táskák?

Sokszor kérdeztétek már tőlem, hogy pontosan milyen anyagokat választok a táskák készítéséhez és miért… Megpróbálom ezt most röviden megválaszolni.

Amikor elkezdem táskákat varrni, bennem is felmerült az anyagválasztás dilemmája. A teljesen textilből készült táskák azonban sosem vonzottak, mivel azok szerintem nem túl tartósak vagy elegánsak, így maradt a kérdés, hogy bőr vagy textilbőr/műbőr legyen.  

Ilyenkor adja magát, hogy megnézzük az előnyöket és hátrányokat. Természetesen a valódi és minőségi bőr pozitív tulajdonságai elvitathatatlanok, de ezek mellett számolni kell azzal is, hogy viszonylag nehéz a beszerzésük, az áruk még mindig elég borsos, és az ápolásukra is nagyobb figyelmet kell fordítani, legalábbis ha azt szeretnénk, hogy sokáig szép maradjon. 

A jó minőségű műbőr és textilbőr anyagok mellett szól a kedvezőbb ár, a hatalmas szín- és mintaválaszték, továbbá, hogy mind puha tapintásban, mind tartósságban határozottan felveszik a versenyt a bőrrel.

Fontos érv még, hogy vízlepergetőek és a tisztításuk, ápolásuk lényegesen egyszerűbb. Súlyuk is határozottan kisebb a valódi bőrhöz viszonyítva, ami nem elhanyagolható szempont, amikor egész nap a hátadon vagy válladon kell cipelni valamit.

Én is mérlegeltem ezeket és végül arra jutottam, hogy a műbőr/textilbőr anyag mellett teszem le a voksomat, és ezt abszolút nem bántam meg. Egyedüli kérdés a tartósság, de erre bizonyítékul szolgáljon ez a fotó, amelyen egy kb. 30 éves műbőr neszeszer látható a családi hagyatékunkból. Nagymamám keze munkája és ugyan nap, mint nap használta (nagy kedvence volt), az anyagon egy repedés vagy kopásfolt sem látható.

Neszeszer a hagyatékból

Végül pedig tegyük kicsit tisztába, miről is beszélünk? Mi az a műbőr, és mi a különbség közte és a textilbőr között?  

Szakmai körökben nincsen teljesen egyértelmű definíció a kettő elhatárolására. Általánosságban az a nézet, hogy a műbőr tulajdonképpen “műanyagból készül”, egy textilrétegre poliuretán vagy PVC réteget visznek fel. A textilbőr pedig valódi bőr-reszelék, amit felragasztanak és préselnek egy textil hordozórétegre. De azt hiszem, jó minőségű alapanyagból készült táska esetén, tapintásra a kettő elhatárolása komoly fejtörést jelentene. 

Összefoglalva mind a textilbőrből, mind a műbőrből készült táska jó választás. Mint oly sok mindenben, itt a jó minőség a garancia a tartós, elégedett használatra és a könnyű kezelhetőségre.