Milyen anyagokból készülnek az EnyediDesign táskák?

Anyagok

Sokszor kérdeztétek már tőlem, hogy pontosan milyen anyagokat választok a táskák készítéséhez és miért… Megpróbálom ezt most röviden megválaszolni.

Amikor elkezdem táskákat varrni, bennem is felmerült az anyagválasztás dilemmája… 

A teljesen textilből készült táskák azonban sosem vonzottak, mivel azok szerintem nem túl tartósak vagy elegánsak, így maradt a kérdés, hogy bőr vagy textilbőr/műbőr legyen.  

Ilyenkor adja magát, hogy megnézzük az előnyöket és hátrányokat. Természetesen a valódi és minőségi bőr pozitív tulajdonságai elvitathatatlanok, de ezek mellett számolni kell azzal is, hogy viszonylag nehéz a beszerzésük, az áruk még mindig elég borsos, és az ápolásukra is nagyobb figyelmet kell fordítani, legalábbis ha azt szeretnénk, hogy sokáig szép maradjon. 

A jó minőségű műbőr és textilbőr anyagok mellett szól a kedvezőbb ár, a hatalmas szín- és mintaválaszték, továbbá, hogy mind puha tapintásban, mind tartósságban határozottan felveszik a versenyt a bőrrel.

Fontos érv még, hogy vízlepergetőek és a tisztításuk, ápolásuk lényegesen egyszerűbb. Súlyuk is határozottan kisebb a valódi bőrhöz viszonyítva, ami nem elhanyagolható szempont, amikor egész nap a hátadon vagy válladon kell cipelni valamit.

Én is mérlegeltem ezeket és végül arra jutottam, hogy a műbőr/textilbőr anyag mellett teszem le a voksomat. Ezt abszolút nem bántam meg. Egyedüli kérdés a tartósság, de erre bizonyítékul szolgáljon ez a fotó, amelyen egy kb. 30 éves műbőr neszeszer látható a családi hagyatékunkból. Nagymamám keze munkája és ugyan nap, mint nap használta (nagy kedvence volt), az anyagon egy repedés vagy kopásfolt sem látható!

Régi neszeszer

Végül pedig tegyük kicsit tisztába, miről is beszélünk? Mi az a műbőr, és mi a különbség közte és a textilbőr között?  

Szakmai körökben nincsen teljesen egyértelmű definíció a kettő elhatárolására. Általánosságban az a nézet, hogy a műbőr tulajdonképpen „műanyagból készül”, egy textilrétegre poliuretán vagy PVC réteget visznek fel. A textilbőr pedig valódi bőr-reszelék, amit felragasztanak és préselnek egy textil hordozórétegre. De azt hiszem, jó minőségű alapanyagból készült táska esetén, tapintásra a kettő elhatárolása komoly fejtörést jelentene. 

Összefoglalva mind a textilbőrből, mind a műbőrből készült táska jó választás. 

Mint oly sok mindenben, itt is a jó minőség a garancia a tartós, elégedett használatra és a könnyű kezelhetőségre.