Városi hátizsákok

Milyen egy jó városi hátizsák?

Sokan teszik fel nekem a kérdést, hogy szerintem milyen egy igazán jó hátizsák. Viccesen persze rögtön azt felelem erre, hogy olyan mint amiket én készítek… Azonban ennél fontosabb téma ez, mivel valóban nehéz megmondani azt, hogy kinek melyik típusú hátizsák lehet a legjobb és legpraktikusabb, arról nem is beszélve, hogy mindig felmerül kérdésként, hogy érdemes-e feláldozni a praktikumból a szépség (design) oltárán, és ha igen akkor milyen mértékben? Na akkor nézzük meg, hogy van-e jó válasz a kérdésre.

Régen a hátizsákok leginkább az iskolások és elsősorban a természetjáró/túrázó/városnéző felnőttek alapkellékei voltak, mely során alapvetően a praktikus kialakítás, a sok és jól pakolható zseb és rekesz volt a legfontosabb elvárás, ami legtöbbször, hogy is fogalmazzak finoman, nem túl szép táskákat eredményezett. Ki ne emlékezne a kocka alakú kemény szélű kék iskolatáskára, a rengeteg madzaggal és cipzárral felvértezett „ezer zsebes” hátizsákokra.

Azt hiszem ezek az idők már szerencsére régen elmúltak, és az utóbbi 20-25 évben a táskákat gyártó cégek is egyre inkább rámentek arra, hogy egyedi formájú és színvilágú hátizsákokat kínáljanak, elsősorban továbbra is a fiatalabb generáció részére. A felnőttek, azon belül is a divatot fontosnak tartó aktív nők részére ez a ruházati termék sokáig nem volt alternatívája a oldaltáskáknak, amiből viszont akkora volt a választék, hogy mindenki kedvére válogathatott a ruhájához vagy cipőjéhez legjobban passzoló táskák között. Sokáig én is ezeket a táskákat részesítettem előnyben, azonban mindig zavart az, hogy az egyik kezem így sosem volt szabad, főleg ha olyan táskát vittem magammal, amibe pakolni is lehetett valamit, nem csak a mobiltelefont. Ekkor kezdett bennem megfogalmazódni a vágy egy szép, egyedi és praktikus hátizsákra, és el kezdtem körbe nézni a táskapiacon. Mivel a magam részéről a kínai (török) dömping és egyentermékeket sosem szerettem, ezért az első gymbag-emet én is egy olyan lánytól vettem, aki maga készítette el azt otthon. Amint elkezdtem hordani, rögtön tudtam, hogy nekem ez a megfelelő irány, de azt is éreztem, hogy nekem hiányzik valami a konstrukcióból.

Ez már több éve volt, és ma már szerencsére sokan felismerték azt, hogy egy hátizsák nem csak és kizárólag fiataloknak kell hogy készüljön, és nem szükségszerű, hogy a praktikumot nem lehet összehozni a designnal. A nemzetközi divatvilág is felfedezte magának a kifejezetten az igényes városi nőknek szánt hátra vehető táskákat, ami egyrészről ugye jó, mert végre van választék, a legkülönfélébb anyagú, színvilágú, mintájú és formájú kiegészítők között mindenki megtalálhatja a saját stílusához illőt, másrészt pedig a kereslet magával hozta szokás szerint a gyenge minőségű olcsó termékeket is.

Na ennyi bevezető után, most hogy végre van választék, nézzük meg milyen is a jó hátizsák. (Előre bocsátom, hogy ezek a szempontok a sajátjaim, nem biztos hogy mindenkinek ezek a legfontosabbak, ezért szeretném is kérni, hogy ha Neked más szempontod (is) van, akkor azt osszad meg velem. Ugye a jó pap is holtig tanul…)

backpack-bags-bicycle-saddle-934673 (1) kicsi

1.      Ami stílusában tükrözi az egyéniségünket

Mondanom sem kell, hogy a legtöbb nő (és persze férfi is) szereti magát kifejezni a öltözékével. Még azok is üzennek a ruházatukkal valamit, akik látszólag nem összeillő darabokat választanak ki indulás előtt. A sokszor emlegetett városi modern nő esetében pedig egyértelműen a ruha/cipő/táska hármas adja meg azt, hogy mit képvisel, mit akar kifejezni, tehát hogy ki is ő valójában.

A legfontosabb jellemzője a jó hátizsáknak, hogy mutassa meg a világnak azt, hogy ki az aki éppen hordja.

Ezen a téren könnyű a dolgunk. A fast fashion üzletek mellett a nagyobb, sőt a luxus márkák is piacra dobták saját darabjaikat. De ha mégsem a tucat termékek felé hajlana a szívünk: a híres vagy kevésbé híres hazai tervezők is számos különlegességgel csábítanak, így aztán választhatunk a teljesen egyedi, stílusunkat, lelkivilágunkat leginkább tükröző darabok közül. Sőt, már egyre többen vállalják azt is közülük, hogy a vásárló teljesen egyedi, és néha vad elképzeléseit is megpróbálják megvalósítani, így még inkább teljesülhet az önkifejezés iránti vágy. Bátran kísérletezzünk, és ne féljünk akár egy-egy extrémnek tűnő darabtól sem  mert egyszerű öltözékkel azok sem lesznek túl harsányak.

brown-eyewear-fashion-426862 kicsi

2.      Amiben praktikusan elhelyezhetők és elférnek a dolgaink

Lássuk csak, ott vannak az iratok, a pénztárca, a kulcsok, piperék, napszemüveg, hogy csak a legalapvetőbb dolgokat említsem. Kivel nem fordult még elő, hogy lázasan keresett volna ezek közül valamit?

Lehet egy hátizsák szuper csili-vili, ha amikor szükségünk van rá, nem találunk meg benne semmit. Ahogy a bevezetőben írtam, a praktikum feláldozása a szépség oltárán mindig aktuális kérdés egy táskánál, és mint sok más területen, itt is az egyensúly megtalálása a legfontosabb. Mivel azért itt mégiscsak egy mindennapi használatban lévő „hordozó eszközről” van szó, ezért elengedhetetlen hogy praktikus is legyen, mert különben előbb-utóbb a sok bosszankodás, amit a hétköznapi használhatatlanság okoz, felül fogja írni a külső szépség iránti kezdeti örömünket.

Tehát egy táska igenis csak lehet igazán jó táska, ha mindennek van benne hely, vagy egy zsebben vagy egy külön kis kiegészítőben. Ezek az okosan kigondolt és a jól kivitelezett megoldások megkönnyítik a mindennapi használatot, és ezáltal időt spórolnak meg nekünk.

Igazán stílusos akkor lehet a táskánk, ha azzal harmonizáló kis belevalókból kapjuk elő ezeket, és szerencsére már itt is megfigyelhető, hogy többen is készítenek a táska designjával egyező kiegészítőket is.

backpack-close-up-daylight-1294731 kicsi

3.      Ami kényelmes viselet

Egy hátizsák már eleve jó választás, javít a tartásunkon, nincs féloldalas terhelés, két szabad kezünk marad, ami előny egy játszótéren, de biciklizés, rollerezés vagy egy koncert alatt is. Igen, sokaknak rossz a tartása, több kilónyi cuccot cipelünk, így nem mindegy, hogy az miként nehezedik ránk és különösen a gerincünkre.

Fontos szempont tehát, hogy legyen kényelmes (pl. vastag és állítható pánttal), mert itt is igaz az, hogy hosszú távon felül fogja írni a kezdeti lelkesedésünket, ha kényelmetlen a táska hordása.

Szerencsére ezt a legtöbb gyártó is tudja, és figyelnek a tervezésnél erre, azonban mivel minden ember különböző, ezért érdemes odafigyelni a különböző megoldásokra.

4.      Ha már hátizsák, bírja a strapát

Igen, ha már hátizsák, akkor szerintem hajlamosak vagyunk alkalomszerűen jól megpakolni, így jó, ha ezt kibírja!  Persze ha valaki rendszeresen nagyobb súlyokat cipelne a hátán, akkor nem biztos, hogy a designos és filigrán darabok között kell keresgélnie, mert azért ezek nem arra valók. Arra ott vannak a sportosabb fazonok, nagy és megerősített vállpántokkal.  

Viszont a tartósság nem csak a nehéz tárgyak viselésénél kerülhet elő. Magamból kiindulva semmit sem utálok jobban, mint amikor egy ruha vagy táska elkezd szétmenni a varrásnál, vagy az anyag fesleni kezd pár hónap használat után, stb-stb. Láttam már fél milliós luxus táskát (eredetit és nem török-kínai hamisítványt) ahol a zipzár elengedte magát, és a tulajdonosát majd megütötte a guta, és olyanról is hallottam, hogy egy olcsó táskát évekig nyúzott valaki úgy, hogy meg sem kottyant neki. Persze ez az élet minden területén megtalálható termékekre is igaz, bármikor bármivel előfordulhat anyag- vagy gyártási hiba, itt maximum arról van szó, hogy mondjuk 1000 termékre levetítve hány terméknél lehet erre számítani. Mondjuk ez statisztikai adat, és a táskáknál pont nem hiszem hogy ezt bárki vezetné, de ettől függetlenül érdemes utána olvasni a vásárlói visszajelzéseknek.

 

Fekete-arany geometriai mintás hátizsák

+1 Amiben megvan az a kis plusz, ami megragadja a szívünket

Ez aztán tényleg teljesen egyedi, kinek mi a fontos? Több zseb vagy kiegészítő? Csillogó lógó díszítés, vagy egy finom puha szőrös dekoráció kívül? Egy titkos zseb valahol?

Erre nincs jó vagy egyetemes válasz, ahány ember, annyi vágy, és ahány vágy annyi lehetőség. Megragadhatja a szívünket persze egy ipari előállítású táska is, de azért általánosságban igaz az, hogy a kézműves termékekben van meg az a kis plusz, amibe könnyen bele tud esni az ember, főleg ha az csak neki és úgy készül ahogyan ő eltervezte.

A szerelem első látásra a táskáknál is igaz. Ha elsőre megfog benne valami, akkor úgyse szabadulsz… már mész is a kasszához.

A fenti ismertetők tehát álláspontom szerint meg tudják határozni, hogy egy hátizsák milyen. Legalábbis azt, hogy NEKÜNK milyen. Gondold át, hogy Neked ezek közül melyek az igazán lényeges szempontok… Állíts fel fontossági sorrendet, és ha ezzel megvagy, akkor már csak az van hátra, hogy hallgass a szívedre!

Kattints a bannerre!

Ha tetszett, kövess a közösségi médiában!