Rollerezés

Vajon valós alternatívája vagy kiegészítője a roller a tömegközlekedésnek?
És ha igen, akkor kell külön rolleres táska?

Elsőre lehet, hogy felmerül Benned, hogy egy táskákat készítő nőnek mi köze a rollerezéshez, miért akar erről a témáról írni. Jó kérdés… Igazából nem vagyok sem roller kereskedő, nincs roller kölcsönzőm, így nincs közvetlenül érdekem abban, hogy bárkit is rábeszéljek a közlekedés ezen formájára…. (Persze azért ez nem teljesen igaz, de erről majd később…)

Azt hiszem, aki nyitott szemmel jár a városban, az előtt nem titok, hogy egyre többen vannak, akik rollerre pattannak, legyen szó munkába/iskolába járásról vagy egyszerűen egy délutáni találkáról. Miért is ne? Hiszen egyszerű, gyors módja a városon belüli közlekedésnek. Nem kell tömegközlekedésre szállni (ami manapság igen nagy előny), nincs parkolási mizéria sem… Sokan preferálják a sportosabb „lábban hajtós” verziót, de ma már a kényelmes elektromos rollerek is egyre elterjedtebbek. Bár természetesen a biciklizéshez hasonlóan ez is elsősorban jó időben a legélvezetesebb… De ahogyan a kerékpárosok között is megfigyelhető, hogy egyre többen vannak köztük akiket nem tántorít el egy-egy esős vagy hideg nap, úgy biztos vagyok benne, hogy azok akik „rákattannak” a rollerezésre, előbb-utóbb át fogják venni ezt a mentalitást.

 De akkor nézzük meg, hogy mik a leginkább felmerülő ellenérvek, kritikák vagy tévhitek a rollerezésről:
 

👉 Roller a gyerekek játéka – talán ez a leggyakoribb tévhit a rollerezésről, amelyet ma már azt hiszem nem is kell különösebben megmagyarázni. Aki járt már európai nagyvárosban, az láthatta, hogy sok helyen már többen rollereznek, mint ahányan bicikliznek és a rollerezők között mostanra már egyre több üzletasszony/üzletember is van, akik nem hogy szégyellik, sőt, egyenesen trendinek tartják ha lábbal hajtott vagy elektromos kétkerekűvel érkeznek egy-egy megbeszélésre.

👉 Veszélyes az emberek között manőverezni a járdán – azt hiszem erre nehéz lenne ellenérvet hoznom, mivel nem ismerem a „baleseti statisztikák” erre vonatkozó részeit. De a magam részéről évek óta közlekedek a városban, és még soha nem kerültem veszélyhelyzetbe, és szerintem én se okoztam riadalmat senkiben.

👉 Nehéz cipelni, nehéz vele tömegközlekedésre szállni – itt is csak a saját és a környezetem tapasztalatait tudom megosztani: nem az. Egy roller pár kiló, könnyen összecsukható, legtöbbnek vállpántja is van, így könnyen vállra vehető. Megmondom őszintén, én ritkán csukom össze amikor felszállok egy buszra vagy villamosra és még soha nem szóltak érte, és nem is hiszem hogy zavart volna bárkit is a lábam mögött lévő roller.

👉 A kerékpárral ellentétben nem lehet rajta táskát vagy csomagot szállítani – mostanáig ez a kritika igaz volt…

És akkor ezen frappáns átkötéssel térjünk is rá a rolleres táska kérdésére. Van szükség egy külön táskára a rollerezéshez???nincs

Roller a Hősök terén

Amikor elkezdtem rollerrel járni, akkor általában a hátizsákomon kívül egy vászon bevásárló táska volt nálam, és ha olyan dolgot kellett vinnem, ami nem fért be a táskámba, akkor abban vagy a kormányra akasztva próbáltam vinni vagy a roller belső kis akasztó fülére tettem. Egyik sem volt jó megoldás. Arról nem is beszélve, hogy eléggé balesetveszélyes is volt. Azt hiszem, aki próbálta már ezt, az tudja miről beszélek. Aki meg nem, az is el tudja talán képzelni. Ez egyszerű fizika: a súly a mozgástól kileng mindkét irányba, és ezáltal a roller egyensúlya is megborul, mi pedig kétségbe esve próbáljuk egyenesben tartani, ami miatt nem az utat figyeljük.

A válltáskák sem jelentettek igazi megoldást. Azon túl, hogy senki se szeretne egész úton egy nehéz táskát cipelni a vállán, miközben még kormányozni és hajtani is kell a járművet, nekem számos esetben lecsúszott a vállamról, ami szintén igencsak balesetveszélyes volt.

És akkor jöjjön a „megoldás”, a „végkifejlet”, ami persze szerintem már nem lesz Neked sem meglepetés… Tehát, a fenti tapasztalatokból kiindulva terveztem meg a (szerintem) egyedülálló rolleres táskáimat, amelyek egy divatos és kényelmes váll- vagy oldaltáskából pár másodperc alatt átalakíthatóak úgy, hogy biztonságosan a roller vázára lehet azokat rögzíteni. Két ponton is (a kormányon keresztben és még a vázra is) rögzítve biztos tartást adnak, így menet közben nem akadályozzák a mozgást, stabilan állnak és viszonylag nagyobb csomagok szállítására is alkalmasak. Szóval simán megoldható vele akár egy közepes bevásárlás!

Tudom-tudom… a vége kicsit hivatalos és rövid lett, de ezzel a bejegyzéssel, bármilyen furán is hangzik, nem is elsősorban a saját rolleres táskáimat szerettem volna reklámozni. Győzködni sem szeretnék senkit arról, hogy az én megoldásom az egyetlen megoldás. Persze nem bánom, ha engem választasz, és ha már most is rollerrel jársz, akkor azért nagyon remélem, hogy Neked is hiánypótló lesz a táskám. Viszont én már annak is örülök, ha még „roller szűzként” egy kicsit kedvet tudtam csináltam ahhoz, hogy kipróbáld a közlekedés ezen gyors, kényelmes és izgalmas formáját, vagy legalább más szemmel nézzél azokra, akik rollerrel jönnek szembe veled a járdán.     

Szóval, ha gondolkodsz azon, hogy rollerre válts akkor hajrá!

Ha pedig már van egy és azzal intézed a napi teendőket, akkor mindenképpen kattints és nézd meg a rolleres táska kollekciómat!