Környezettudatos

Kicsit folytatva a környezetvédelemmel kapcsolatos korábbi bejegyzésemben már megindított témát, érdekes kérdés a munkahelyi környezettudatosság ügye.

Azt elöljáróban mindenképpen le kell szögezni, hogy semmiképpen sincsen általános recept arra vonatkozóan, hogy miként lehet egy munkahelyi környezetet hulladékmentessé tenni. Sokféle egyedi szempont, feladat és kihívás létezik a különféle területeken és ágazatokban. Az sem mindegy, hogy milyen a vezetőség hozzáállása a kérdéshez. Ösztönzik, támogatják, esetleg muszájból látszatra vezetnek csak be 1-2 dolgot.

De amit a műanyagmentes bevásárlással kapcsolatos bejegyzésemben is írtam, szerintem itt sem szabad eltántorodni. A környezettudatos egyéni tetteknek itt is lehet érezhető eredménye. Lássuk csak… összegyűjtve a legáltalánosabb, kifejezetten munkahelyi tippeket és gyakorlatokat, nézzük mekkora erőfeszítés ezeket átültetni a gyakorlatba és konkrétan miként valósítom ezeket meg az EnyediDesign-nál.

Legáltalánosabb környezettudatos tippek, amelyekkel hulladékmentessé tehető egy munkahely, és amelyek tényleg csak egy kis odafigyelést igényelnek:

  1. Csökkentsük a papírfogyasztást! – Érdemes végiggondolni mi az, amit feltétlenül ki kell nyomtatni és mi az, ami akár elektronikusan is elintézhető.
  1. Hasznosítsunk újra amit csak lehet! Csökkentsük a hulladékot! – Mielőtt valami a szemétben landolna, érdemes mérlegelni: hátha jó lesz még valamire…
  1. Ami menthetetlenül szemét, azt gyűjtsük szelektíven!
  1. Kerüljük a felesleges energiafogyasztást! – Az egészségünk miatt is fontos, hogy a mesterséges helyett a természetes fényt részesítsük előnyben, optimalizáljuk a munkafolyamatokat és kapcsoljuk ki a nem használt gépeket.

És akkor miként valósítom meg ezeket az EnyediDesign műhelyben?

  1. Amit lehet, online intézek (pl. ügyintézés, reklámanyagok), feleslegesen nem nyomtatok.
  1. Bár az az általános nézet, hogy kupacokban áll a maradék anyagokból adódó felesleg egy műhelyben, el kell áruljam, hogy amit csak lehet, mindent felhasználok. Egy alkotással telt szorgos munkanap végére is csak kb 1-2 maréknyi hulladék keletkezik. (A táskák szabásából maradó anyagból készülnek a neszeszerek, az ott keletkezett darabokból a pántok és a kulcstartók és így tovább az egyre kisebb elemek….)
  1. A keletkezett hulladékot (pl. csomagolóanyagot) szelektíven gyűjtöm, akkor is, ha külön utamba kerül eljuttatni azt a megfelelő helyre.
  1. A műhelyben hatékonyságra törekszem: leginkább nappali fényben alkotok, igyekszem logikusan összeszervezni és optimalizálni a folyamatokat.

Mindebből mi lehet talán egy kis tanulság?

A környezetvédelem a legapróbb dolgokban is megnyilvánulhat. Sok esetben tényleg csak egy kis odafigyelést igényel a részünkről, hogy a munkahelyünkön is elinduljunk a környezettudatosság irányába. Ha így kezdünk el gondolkodni, észrevétlenül átalakul az egész szokásrendszerünk. Jó esetben másokat is ösztönzünk. Igen, lehet, hogy csak egy kis cseppnek érezzük a tettünket a tengerben, de mi lenne, ha holnaptól mindenki hasonlóan gondolkodna?

Őszintén bízom benne, hogy hamarosan így lesz…